Dorpskerk Terwolde

Gebruiksmogelijkheden

De middeleeuwse kerk van Terwolde is bekend om zijn vele fresco’s en muurschilderingen. Ook wordt de Cosmas en Damianus kerk geprezen om zijn uitstekende akoestiek en is daardoor zeer geschikt voor het geven van:

  • concerten
  • kleine conferenties
  • lezingen

En de akoestiek leent zich uitstekend voor het maken van (muziek)opnames. In de kerkzaal zijn 220 zitplaatsen, deels in kerkbanken en deels door middel van losse stoelen.

Vooral de combinatie van de warme kleuren van de muurschilderingen en fresco’s in combinatie met de lichtinval en het in stijl gerestaureerde interieur geven de kerk zijn bijzondere en intieme sfeer.

De kerk wordt vanwege de uitstraling ook regelmatig gebruikt voor het exposeren van schilderij en beeldende kunsten, en is er een permanente tentoonstelling van in Terwolde en omgeving gevonden voorwerpen.

De kerkenraad heeft een werkgroep “Kerk van de toekomst” ingesteld. De werkgroep is gestart met een traject om plannen en netwerken te ontwikkelen voor een meer multifunctioneel gebruik van het historische kerkgebouw en de bijbehorende schuur. Daarbij wordt aansluiting gemaakt met verenigingen, organisaties, bedrijven, initiatiefnemers en ontwikkelingen in de dorpen. De ambitie is om begin 2024 met de eerste concrete plannen tot uitvoering te komen.

Het orgel

De kerk is de plaats waar al jaar en dag naar orgelspel geluisterd wordt. Vele organisten loven de kwaliteiten van het Naber orgel. Het gaaf bewaard gebleven en elegant klinkende orgel geldt als het eerste orgel dat Carl Friedrich August Naber (1798-1861) heeft gebouwd. Ook Albert Schweizer heeft op dit orgel gespeeld.

Audiovisuele voorzieningen

De kerk is voorzien van audiovisuele voorzieningen. Het is mogelijk foto’s en presentaties te tonen via 2 beeldschermen. En u kunt muziek afspelen. Er zijn meerdere microfoons waaronder een draadloze. Ook beschikt de kerk over (draadloos) internet.

Er is een ringleiding voor slechthorenden aanwezig.

Catering

In de kerk is een beperkte mogelijkheid om koffie en thee te serveren. In de buurt van de kerk zijn er gelegenheden om te dineren.